Dziś
trochę o sztucznym miodzie.
Jak
sama nazwa wskazuje uzyskuje się poprzez rozkład cukrów złożonych
sacharozy lub izoglukozy na cukry proste w procesie podgrzewania w
roztworze z dodatkiem słabych kwasów jako katalizatorów. By
uzyskać odpowiedni kolor i barwę dodawane są również barwniki
oraz aromaty. Sztuczny miód nie zawiera unikatowych składników
obecnych w miodzie naturalnym. Dlatego nie posiada właściwości
leczniczych, smakowych i zapachowych charakterystycznych dla
naturalnego miodu.
Dlaczego
w ogóle powstaje zatem?
Spowodowane
jest to wielkim popytem i małą podażą. W Unii Europejskiej
rocznie produkuje się ok. 220 tys. ton prawdziwego miodu, a
importuje z krajów trzecich blisko 140 tys. ton miodu sztucznego, co
stanowi ok. 40% spożycia. Głównymi dostawcami miodu do UE są
Chiny i Argentyna.
Drugą
przyczyną jest po prostu nieznajomość odróżnienia miodu
sztucznego od naturalnego.
Jak
zatem go rozpoznać? Jest na to kilka metod. Najważniejszą jest
kupowanie miodu od znanego nam dostawcy. Lepiej kupić u "znajomego"
trochę drożej, niż u osoby, która np. "dokarmia"
pszczoły syropem z cukrem. Także kupno w sklepie wiąże się z
ryzykiem, gdyż przepisy w tej kwestii nie są dokładnie sformowane
i nawet patrząc na etykietę nie dowiemy się, czy miód jest
naturalny (może być zmieszany np. z miodem chińskim w odpowiednich
proporcjach i wtedy producent nie musi takiej informacji podawać)
Jak
zatem sprawdzić czy miód jest naturalny?
Najlepszym
i najskuteczniejszym sposobem jest sprawdzenie czy się krystalizuje.
Jest to czasochłonne, jednak warto zakupić więcej miodu by to
sprawdzić i mieć później pewność co do miodu ze źródła.
gdzie dokonaliśmy zakupu. Jeśli miód trzymamy w normalnych
warunkach domowych kilka miesięcy, a jest on nadal w formie płynnej
to jest on sztuczny. Miód naturalny się krystalizuję i to nie jest
jego wada wręcz przeciwnie! Inną metodą jest nabranie płynnego
miodu na łyżkę. Jeśli ma on tendencję do "rwania"
podczas spływania z łyżki, to też nie za dobrze i nim świadczy.
Można też do szklanki wlać chłodną wodę, a do niej powoli wlać
kilka łyżek miodu. Czysty miód rozpuszcza się powoli i spływa
nieprzerwanym strumieniem, układając się na dnie szklanki. Miód z
dodatkiem wody czy cukru szybciej rozpuszcza się w wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz